Instrukcja, terminy – wszystkie niezbędne informacje do złożenia sprawozdania Poradnik o sprawozdaniu finansowym za rok 2022. Sprawdź
Bank Żywności w Płocku - Związek Stowarzyszeń
Misja
Ideą działania Banku Żywności w Płocku, jak również wszystkich polskich Banków Żywności jest dawanie i dzielenie się. Te wartości określają misję banku żywności.
Nie chodzi w niej o zyski, ale o służbę zranionemu przez życie człowiekowi, który cierpi głód.
Bank Żywności działa na rzecz innych stowarzyszeń i fundacji walczących z głodem. Nie jest to zwykła dystrybucja żywności, ale partnerskie i humanistyczne podejście do osób wspomaganych, branie pod uwagę ich problemów i potrzeb. Udzielanie pomocy żywnościowej to forma przywracania godności osobie uzyskującej wsparcie i pomoc w realizacji jej planów.
Prowadzone działania
Prowadzenie działalności Banku Żywności, sukcesywne comiesięczne pozyskiwane żywności(mąka, cukier, mleko, kasza, dżemy, dania gotowe, musli, płatki kukurydziane, sery żółte i topione, makaron, przyprawy kulinarne, sosy, słodycze, napoje, tłuszcze itp.) magazynowanie a następnie przekazywanie jej organizacjom pozarządowym walczącym z głodem i ubóstwem, prowadzącym stołówki, domy dziennego pobytu, domy samotnej matki, noclegownie i stołówki dla bezdomnych, wreszcie rozdającym żywność potrzebującym.
Działania socjalno-pomocowe na rzecz osób, rodzin, ludzi starszych, dzieci i spełniającym kryteria zawarte w art.7 ustawy o pomocy społecznej: D.U.nr.64 poz.593, czyli tych którzy żyją w ubóstwie pozbawieni zostali pracy, domu czy mieszkania, nie radzą sobie życiowo z powodu wieku,
choroby czy innych negatywnych zdarzeń losowych.
W ramach pozyskiwania żywności uczestniczymy w europejskim programie PEAD co pozwala nam udzielać skutecznej prowadzonej na dużą skalę pomocy żywnościowej. Współpracujemy z lokalnymi producentami i dystrybutorami żywności, którzy bezpłatnie przekazują nam pełnowartościowe artykuły spożywcze, a my dzielimy je między potrzebujących. W chwili obecnej Bank Żywności w Płocku obsługuje 25 organizacji pozarządowych rozdając im co miesiąc od 30 do 50 ton żywności o wartości do 100 tys. PLN miesięcznie. W ten sposób blisko 17 tyś. osób, biednych, bezdomnych, bezrobotnych otrzymuje comiesięczne wsparcie.
Poza czynnikiem materialnym pomocy, osoby otrzymujące żywność uzyskują sposobność spotykania się z innymi ludźmi żyjących w podobnych warunkach, mają potrzebę wyjścia z domu, wymiany doświadczeń, rozmów, obserwujemy jak niejednokrotnie tworzą się nowe znajomości, ludzie udzielają sobie rad, wzajemnie się wspierają, integrują mobilizując się wzajemnie do pokonywania szarej niełatwej codzienności w jakiej żyją.Bank żywności monitorując sytuacje środowisk ludzi, którym pomaga ma możliwość tworzenia bazy danych, identyfikowania potrzeb, by skutecznie udzielać wsparcia, aktywizować ludzi pomniejszając obszary biedy i wykluczania społecznego ludzi potrzebujących, często wstydzących się swej biedy i zamykających na kontakty z otoczeniem. Bank żywności w sposób ciągły realizuje przyjęte rozwiązania, sukcesywnie, co najmniej raz w miesiącu przez szereg lat udzielając pomocy i wsparcia .